International Literature Festival Utrecht – Young Adult dag

Wat: Young Adult at International Literature Festival Utrecht
Wanneer: 23 september 2018
Waar: Tivoli Vredenburg Utrecht

Van 15 t/m 29 september 2018 vond het International Literature Festival Utrecht plaats. Op 23 september stond dit festival volledig in het teken van Young Adult: een genre dat mij ontzettend aanspreekt. Samen met een vriendin besloot ik af te reizen naar Tivoli Vredenburg. Daar stond een volle middag voor ons op het programma. Bij ontvangst kwamen we in een hal met verschillende kraampjes. Verschillende bloggers en boekenliefhebbers hadden een kraampje met zelfgemaakte spullen bij verschillende populaire boekenreeksen. Overal kon je gratis boekenleggers en ansichtkaarten van jouw favoriete boeken verzamelen. Daarnaast waren er, natuurlijk, meerdere kraampjes waar je boeken kon kopen. Zowel van de schrijvers die een praatje gingen houden, als van een aantal debutanten lagen boeken verspreid over de kraampjes. Ofwel: een waar boekenparadijs!

De opzet 

Foto: reviewsandroses.nl

Het idee van de middag was erg simpel. Voor de pauze zou presentator Edward van den Vendel ons eerst enthousiast maken over de rest van de dag. Daarna kwamen voor en na de pauze verschillende Nederlandse en buitenlandse auteurs over hun meest recente boek vertellen. In de pauze had je dan alle kans om verschillende boeken en boekgerelateerde producten te kopen. Na het hele evenement waren alle auteurs beschikbaar om je boeken bij te laten signeren!

Edward wis dit allemaal zo ontzettend enthousiast te vertellen, dat ik als een klein kind zat te springen op mijn stoel. Hij maakte al meteen duidelijk zelf ook een hele grote fan van Young Adult boeken te zijn. Het was voor mij meteen duidelijk dat hij een hele geschikte presentator was. Ondanks dat ik de schrijvers allemaal niet kende, wist hij mijn enthousiasme alleen maar te vergroten door alleen al de introductie.

Buddy Tegenbosch, Margje Woodrow en Erna Sassen

Als eerste werden drie Nederlandse auteurs het podium opgeroepen om over hun nieuwste boek te praten. De setting was heel leuk. Edward stelde ze allemaal verschillende vragen en op deze manier konden de auteurs ook op elkaars vragen reageren. Op deze manier had ik het idee dat we de auteurs ook echt leerden kennen. Mede door de goede voorbereiding van Edward, kwamen we allerlei grappige details te weten over de boeken.

Buddy Tegenbosch kwam vertellen over zijn boek “Livestream“. Hij vertelde hierbij hoe hij het op het idee kwam voor het verhaal en hoe nauw het verband is tussen het verhaal en zijn eigen leven. Dit boek had ik voor het festival gewonnen, maar nog niet gelezen. Buddy maakte mij meteen ontzettend enthousiast en ik vond het dan ook heel leuk dat ik later een handtekening van hem kon halen. De verdere recensie van “Livestream” kun je via de link lezen.

Foto: reviewsandroses.nl

Over Margje Woodrow was ik van te voren erg enthousiast. Zij kwam vertellen over haar boek “Snitch“. Aangezien ik altijd heel erg van spannende boeken houd, leek mij dit ontzettend leuk. Op de vragen van Edward gaaf Margje alleen mijns inziens niet echt leuke antwoorden. Aangezien ik keuzes moest maken in welke boeken ik wel of niet zou kopen, heb ik van Margje uiteindelijk geen boek meegenomen.

Van Erna Sassen had ik voor het festival nog nooit gehoord. Tijdens het interview liet zij zich soms een beetje onder sneeuwen door de minder verlegen Buddy en Margje. Wel kwam zij over als een hele sympathieke vrouw. Zij kwam vertellen over het boek “Er is geen vorm waarin ik pas“, dat kort daarvoor nog in de prijzen was gevallen. Het boek heeft ze geschreven door de toenemende burn outs onder jonge kinderen. Dit vind ik een heel interessant onderwerp en heeft mij overtuigd het boek te halen. Een recensie hiervan zal binnenkort volgen.

Hayley Barker

De eerste internationale gast van de dag was de Engelse Hayley Barker. Zij kwam vertellen over haar debuutboek “Show Stopper“. Het boek is geschreven om meer aandacht te vestigen op hoe wij omgaan met minderheden in de samenleving. Hayley vertelde ontzettend enthousiast over haar boek en was overduidelijk nog helemaal van slag dat haar debuutboek zo goed is aangeslagen. Ook vertelde zij dat er in de Nederlandse versie van het boek een extra hoofdstuk aanwezig is, door een foutje bij de Engelse druk. Dat was voor de zaal natuurlijk ontzettend leuk! Ook hiervan kun je mijn volledige recensie van “Show Stopper” lezen via de link.

Tiny Fisscher en Sophie Pluim

Na de pauze gingen we verder met Tiny Fisscher en Sophie Pluim. Tiny heeft een moderne romanversie gemaakt van “Romeo & Julia” van Shakespeare. Op deze manier heeft zij geprobeerd om het bekende verhaal toegankelijker te maken voor de jeugd. Het boek is het eerste deel van een nieuwe serie met wereldklassiekers van Blossom Books. Het verhaal wordt versterkt door prachtige illustraties gemaakt door Sophie. Tijdens het festival liet Sophie zien hoe zo’n illustratie tot stand komt. Ook vertelde Tiny hoe het soms schipperen is tussen een leesbare roman schrijven en zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke verhaal blijven. Hiervan volgt binnenkort ook de recensie.

Becky Albertalli

Foto: reviewsandroses.nl

Als laatste was Becky Albertalli uit de Verenigde Staten aan de beurt. De meeste mensen waren speciaal voor haar gekomen en het enthousiasme toen zij op kwam lopen was dan ook ongelooflijk groot. Het werd voor mij niet helemaal duidelijk over welk boek zij kwam vertellen. Verschillende boeken hebben op het festival de revue gepasseerd. Het boek waar zij haar bekendheid aan heeft te danken is “Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld“. Becky vertelde zo ontzettend leuk over deze karakters en hoe verbaasd ze was dat haar creaties zo goed werden ontvangen, dat ik dit boek natuurlijk niet kon laten liggen. Wat ik uiteindelijk van “Simon vs. de Verwachtingen van de Rest van de Wereld” vond, kun je lezen in de recensie via de link.

YALFU 2019?

Ik vond het festival echt ontzettend leuk! Naast dat ik heel erg enthousiast werd van alle boekenliefhebbers en auteurs die aanwezig waren, was het wat mij betreft ook zeker €20 waard. Ook kregen we na afloop van het festival nog een goodiebag met onder anderen twee boeken: “De Glazen Troon” van Sarah J. Maas en “De Laatste Magiër” van Lisa Maxwell. Van beide boeken zullen nog recensies op de site verschijnen. Meteen na het evenement heb ik de organisatie gemaild of we in 2019 weer zoiets kunnen verwachten. Ze waren erg blij dat ik zo enthousiast was en hadden zeker in de planning staan om het nog een keer te organiseren. Als dat zo is, ga ik er in ieder geval zeker weer heen!

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.