Terry Pratchett overleden

Droef nieuws voor de fans van Terry Pratchett (waaronder een paar van onze recensenten): de schrijver van de fantasy-boeken die spelen op de Schijfwereld (Discworld) is gisteren, 12 maart 2015 overleden. De auteur blies zijn laatste adem uit in Beaconsfield, waar zijn familie zich bij hem thuis had overleden.

Pratchett leed al jaren aan Alzheimer, de ziekte die hem uiteindelijk ook fataal is geworden. Pratchett was een maatschappijkritisch auteur, aldus uitgever Larry Finlay: “Zoals zijn lezers weten, was Discworld zijn middel om zijn wereld te hekelen. Hij deed dat briljant, met veel talent, grote humor en voortdurende vindingrijkheid. In de laatste jaren was het zijn schrijven dat hem overeind hield'”

Van Pratchetts’ boeken zijn ruim 55 miljoen exemplaren verkocht.

Discworld

Pratchett veroverde in de jaren tachtig de wereld van fantasy- en literatuurliefhebbers met zijn Discworld: een wonderlijke planeet, zo plat als een pannekoek, die op de ruggen van vier olifanten balanceert. De olifanten staan op hun beurt op een gigantische, vliegende schildpad genaamd ‘Tuin De Grote.’ De ‘schijf’ wordt bewoond door trollen, heksen, tovenaars, mensen en helden (een ras apart).

Toen het eerste Discworldboek een daverend succes bleek, besloot Pratchett zijn verdere leven schrijvend door te brengen. Vijftien boeken van zijn hand staan in de lijst van de 200 meest gelezen en geliefde boeken van Britse bodem. In 2008 werd Pratchett geridderd als erkenning voor zijn talent en zijn liefdadigheidswerd voor alzheimer-onderzoek. Hij smeedde een zwaard uit zelfgewonnen ijzer, om zijn ridderschap in volle glorie in praktijk te brengen.

Recensies

Ook op LekkerLezen zijn een paar van zijn boeken gerecenseerd.

Zo schreef Maikel over “Academische Boys”: “Als ik voor dit boek een typering zou moeten geven (wat ik in dit stukje natuurlijk moet doen), dan denk ik dat het “Harry Potter” meets “Lord of the Rings” meets “Johan Cruijff” zou zijn. (…) Prachtig hoe Pratchett een serieuze boodschap in zijn humoristische schrijven weet te verpakken.”

Josee schreef over “Snuif“: “De scherpe humor van Pratchett verveelt op geen enkel moment.”


Lees het werk van Terry Pratchett zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *