Titel: Vijftig Tinten Grijs
Auteur: E.L. James
Uitgeverij: Uitgeverij Prometheus
ISBN: 978 90 446 2210 2

Een boek over seks. Niet zomaar seks, maar hardhandige seks. Heel veel seks. Onder welke steen heb jij gelegen als je niet hebt gehoord van de erotische trillerserie die vrouwen deze zomer in de greep houdt? Wellicht heb je vernomen van die SM-boeken of de titels strak bovenaan tussen de bestsellers in de boekwinkels zien staan. Het kan niet missen, om 50 Shades kan niemand meer heen. Na ruim vijftienhonderd pagina’s verdeeld over drie boeken in iets minder dan drie weken in één ruk uit te hebben gelezen, moet ik het de schrijfster E.L. James nageven. Ik raakte totaal in de ban van de opzwepende liefde tussen de jonge literatuurstudente Anastasia en de knappe miljonair Christian Grey. Waar ligt dat volgens mij aan? Het prachtige liefdesverhaal à la Belle en het Beest.


Waar komt het in het kort op neer? Ana valt als een blok voor de charmes van Grey, verdrinkend in zijn mysterieuze, grijze ogen. Grey steekt zijn liefde voor haar niet onder stoelen of banken. Dure cadeaus, etentjes, hotelkamers, tel maar uit… Een prille liefde die tot zover, afgezien van de buitensporige rijkdom waarmee Grey Ana omgeeft, ogenschijnlijk normaal aandoet. Ware het niet dat Grey niet alleen steenrijk, bemind en knap, maar ook dominant, verslavend en gevaarlijk blijkt te zijn. Christian heeft een duistere zijde. Hij wil totale controle over Ana, op alle fronten, bovenal in de slaapkamer. Ana staat versteld wanneer hij haar inleidt in zijn ‘rode speelkamer’ en haar vervolgens opzichtig het contract toont waarin haar rol als ‘onderdanige’ wordt geduid. De ‘speelkamer’ blijkt een vrijplaats voor Grey’s meest uiteenlopende seksuele fantasieën. Denk overigens bij BDSM niet slechts aan ‘simpele’ zweepjes. Liefde gaat gepaard met erotiek. Maar wat als erotiek te heftig wordt? Zo heftig, dat Ana erin verloren gaat? Grey is namelijk ‘vijftig tinten’ verneukt.

Schrijfster E.L. James nuttigt een snelle schrijfstijl en hanteert met Ana een duidelijke ik-figuur, die de identificatie met haar versterkt. Het boek mondt uit in een ware pageturner, terwijl het woord seks vanaf pagina 150 op bijna elke pagina verschijnt. Ik viel van de ene in de andere verbazing. De seks spat er van af. De spanning die bij deze extreme liefde komt kijken, overtuigt echter op meerdere vlakken. Is Christian wel te vertrouwen? Wat heeft zijn jeugd ermee te maken? Zijn Ana en Christian voorbestemd voor elkaar?

Vernieuwend is het wel. Is het porna? Porno voor vrouwen? Ja, Ana die gretig naar het zoveelste orgasme snakt en door Grey tot het zoveelste hoogtepunt wordt gebracht. De vochtige vingers, natte zweetdruppels en smachtende kreunen (beschreven in een continue ‘O my God’) daargelaten, zwijmelen is het boek wel. Niet om de seks, maar om de liefde die groeit tussen de twee. En mag ik even eerlijk zijn? Wie droomt er niet van een mysterieuze knapperd, die vrijgevig alles voor je betaalt en de geilste trucjes uithaalt met zijn strakke stropdas die hij een week later gewoon weer draagt?

Wel merk ik dat ik op den duur schuin over de vele sekspassages heen lees. Het is teveel van hetzelfde. Ben ik begonnen aan een boeketreeks? Ik vraag mezelf stiekem af, wat ik zo leuk aan het boek vind en waarom ik er zo’n feelgood feeling aan overhoud. Ana’s ‘innerlijke godin’ die steeds de revue passeert, komt me op een gegeven moment ook de keel uit. Maar aan de kant leggen dat boek? Neen. Het mysterie rondom Grey boeit. Net als Ana wil ik zijn raadsel uit het verleden ontrafelen. Het klinkt cliché, en dat is het ook, maar ik ben razend nieuwsgierig naar hoe het verder gaat tussen de twee. Ik ben geraakt door een opmerkelijk liefdespaar, voor wie je hoopt dat er ondanks hun verschillen ergens daarbuiten een toekomst zou zijn weggelegd. Daar neem ik de SM-seks maar voor lief. En als ik het mag verklappen, daarom begon ik ook aan deel twee.

 

Waardering: 8/10


Lees "Vijftig tinten grijs" zelf!

 

Deze site maakt gebruik van cookies en soortgelijke technologie.

We doen er verder niets mee, maar volgens de EU-richtlijn moeten we u hierop wijzen. Als u uw browserinstellingen niet aanpast, gaat u hiermee akkoord. Learn more

I understand