Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Titel: Tampasta en nazi goreng
Auteur: Sander Ruijsbroek
Uitgeverij: Eburon
ISBN: 978 90 597 2549 2

Wie de Nederlandse taal een beetje beheerst, kan ze vaak wel ontdekken: taalfouten in officiële communicatie-uitingen. Deze fouten zijn nu verzameld in "Tampasta en nazi goreng". Verbaas je je wel eens over taal- en spelfouten die gemaakt worden, dan zal je na het lezen van dit boek helemaal verbijsterd zijn. Er worden soms echt bizarre fouten gemaakt, zo blijkt uit deze verzameling, die een selectie is van inzendingen op copytijgers.nl.
Het boek vormt geen betoog voor perfect taalgebruik, maar Ruijsbroek pleit wel voor meer zorgvuldigheid bij het gebruik van de Nederlandse taal.
De verzameling spel- en taalfouten zijn opgedeeld in een aantal hoofdstukken, waaronder fouten in de supermarkt, in reclame-uitingen en op verkeersborden. Elk hoofdstuk begint met een inleiding waarin auteur Sander Ruijsbroek voorbeelden geeft van dingen die fout kunnen gaan. Op basis hiervan legt hij ook uit waarom het belangrijk is om toch goed op je spelling te letten. De fouten zijn standaard allemaal voorzien van een foto waarop de fout te ontdekken is. In de begeleidende tekst erbij staat er niet altijd nadrukkelijk wat er fout aan is. Toch zijn de fouten ook te ontdekken door mensen die wat minder goed in de taal en spelling zijn, omdat het vaak wel uit de tekst af te leiden is.
Wat ik echter jammer vind is dat de foto’s in zwart-wit zijn afgedrukt en niet altijd helemaal leesbaar zijn. Ook staan er soms verwijzingen naar websites, maar deze links zijn zo lang dat ik zelf geen zin zou hebben om zo’n link over te nemen.

Ik vond het boek leuk om te lezen. Er zijn humoristische taal- en spelfouten in verzameld en de begeleidende teksten zijn ook met humor geschreven. De tips die aan het eind van elk hoofdstuk staan, om te voorkomen dat je zelf fouten maakt, vond ik niet allemaal even nuttig. Soms leek het alsof een tip er maar stond omdat er een tip moest staan. Tijdens het lezen raakte ik steeds meer verbijsterd over de fouten. “Wordt er dan echt niets meer gecheckt?”, was de vraag die bij opkwam.
Vooral de vele spelfouten in de supermarkten verbaasden me. Productverpakkingen met “maatlijdsalade” en “vructhen” deden me echt afvragen welke fabrikant zoiets nou over het hoofd ziet. Wat me helemaal verbijsterde was de fout van Blokker, die de dvd "Het regent gehaktballen" aanprees met de tekst: “het regend gehaktballen”. Na het lezen van dit boek was er voor mij eigenlijk maar een conclusie mogelijk: er is in Nederland hoogstwaarschijnlijk een grote vraag naar eindredacteuren met een goede beheersing van de Nederlandse taal.

Wind je je gauw op over taal- en spelfouten? Begin dan zeker niet aan "Tampasta en nazi goreng", anders is het zeker een aanrader. Niet alleen voor professionals of taalliefhebbers, het zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor iedereen die wel eens een tekst moet opstellen. Ik hoop dat dit pleidooi voor beter taalgebruik heel Nederland zal overspoelen: misschien is het dan eindelijk gedaan met de vele d/t-fouten, spatiefouten en het overvloedige gebruik van “me” in plaats van “mijn” en “is” in plaats van “eens”.


Waardering: 7/10

Lees "Tampasta en nazi goreng" zelf!

 

Deze site maakt gebruik van cookies en soortgelijke technologie.

We doen er verder niets mee, maar volgens de EU-richtlijn moeten we u hierop wijzen. Als u uw browserinstellingen niet aanpast, gaat u hiermee akkoord. Learn more

I understand