De Mythe van het Economisme – Jesse Klaver

Titel: De Mythe van het Economisme
Auteur: Jesse Klaver
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 234 9695 3

Jesse Feras Klaver ontdekte zijn politieke ambities doordat hij in een boekhandel een boek tegenkwam dat zijn initialen droeg: JFK. Nu is Klaver de jongste fractievoorzitter ooit. “De Mythe van het Economisme” is zijn manifest en geeft weer waar hij met GroenLinks naartoe wil. “Heh? Een politiek pamflet op www.lekkerlezen.net?” Inderdaad, het heeft ook mij verbaasd. En heel eerlijk: dit is niet het soort literatuur dat u hier vaker besproken zult zien worden. Want een politiek manifest is natuurlijk ook en vooral een stukje “zieltjes winnen”. Maar waarom recenseer je dit boek dan wel?

Dat komt door de recensie van “Het Communistisch Manifest” van Marx en Engels. Dat boek vond ik weinig overtuigend. Zo vond ik het gebrek aan feitelijke onderbouwing onder de rationeel-klinkende stellingen van Marx bijzonder storend. Nee, dat boek ontleent haar waarde aan de invloed op de geschiedenis, en niet aan de indruk die het heden ten dage zou maken. Na de recensie werd ik echter uitgedaagd door een “Linkse rakker”: dat ik (rechts geörienteerd) niet meega met Marx is niet verbazend, maar ik moest en zou Klaver een keer lezen. Nou, goed dan.

Klaver beschrijft, zoals dat standaard is in politieke werken, eerst zijn eenvoudige afkomst en de lessen die hij van zijn moeder en oma leerde: compassie (Kassian, in zijn woorden), solidariteit en gelijkheid. Dan komt hij met zijn “Economisme“. In het kort: de trend dat alle politieke beslissingen zijn gereduceerd tot een economisch rekensommetje, dat helaas niet alles dat van waarde is meeneemt. Klaver ageert tegen deze “Mythe”, die er in zijn ogen voor zorgt dat politici zijn veranderd van leidende personen, naar mensen die de trend volgen en haast mechanistisch bezig zijn. Ten slotte komt hij met een paar game changers: grote plannen om kleine dingen te doen en daarmee Nederland te verbeteren. Minder marktwerking, meer baanzekerheid, meer collectieve uitgaven aan dingen waar het BNP misschien van krimpt, maar de bevolking gelukkiger van wordt en meer duurzaamheid.

Betekent dit dan dat de schatkist ondersteboven gekeerd moet worden? Voor mij is dat wel een grote angst bij “Links”, maar Klaver benadrukt dat het er niet om gaat de sommetjes te negeren. Het gaat hem er om dat we niet ALLEEN naar de sommetjes kijken, maar ook naar andere belangen. Wat willen wij voor ons land? Is het BNP ons hoogste goed, of accepteren we bijvoorbeeld een groei van 1% i.p.v. 1,5% als dit gepaard gaat met (ik noem maar wat) meer vrije tijd? Je kunt het met Klaver eens zijn, je kunt het met hem oneens zijn. Maar zijn idealisme is aanstekelijk en zijn game changers zijn weliswaar revolutionair, maar zeker niet onmogelijk. Hopelijk slaagt Klaver er in zijn enthousiasme vast te houden, ondanks de Haagse waan van de dag. Want politici met visie (de nachtmerrie van Rutte), dat hebben we in dit land nodig.

“De Mythe van het Economisme” is scherp geschreven, helder en zonder onnodige moeilijkdoenerij. Klaver rekent genadeloos af met welke trend dan ook, en zet “de politicus” weer in positie als “bouwer van de toekomst”.

En ik…?
Ik twijfel nu over mijn politieke oriëntatie.

Waardering: 8/10


Lees “De Mythe van het Economisme” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *