New York – Nieuw Amsterdam, Martine Gosselink

Titel: New York Nieuw Amsterdam, de Nederlandse oorsprong van Manhattan
Auteur: Martine Gosselink
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046806197

Met het afnemen van een vlootschouw en saluutschoten gaven prins Willem-Alexander en prinses Máxima op 8 setppnd de aftrap voor de NY400-week. Het prinselijk paar is de hele week in New York om te vieren dat Nederlanders vierhonderd jaar geleden op Manhattan de kiem legden voor de metropool. In het kader van deze herdenkingsweek brengt uitgeverij Nieuw-Amsterdam een prachtig geïllustreerd boekwerk uit over de vroege geschiedenis van New York, of Nieuw-Amsterdam, zoals het in het prille begin heette.


In “New York-Nieuw Amsterdam” vertelt de auteur, die werkzaam is voor het Rijksmuseum het verhaal van de Nederlandse jaren van Nieuw-Amsterdam en Nieuw-Nederland. Dit verhaal geeft een heel nieuwe kijk op de Amerikaanse geschiedenis en over de plaats van Nederland in de wereldgeschiedenis. Hierbij weeft ze de “grote lijnen” en de anekdotischer verhalen door elkaar, waardoor het boek niet altijd even makkelijk te volgen is. Want omdat de anekdotes tussen het grote verhaal heen voorkomen moet je soms twee of drie pagina’s doorbladeren om de rode draad weer op te pikken. Maar ondertussen leren we over ontdekkingsreizigers, handelaren en de conflicten met Engeland.

Behalve de geschiedenis in tekst, is er in het boek ook ruimschoots de ruimte voor illustraties: oude kaarten en documenten worden afgewisseld door schilderwerken. Sommige platen zijn ronduit vreemd om te zien (bijvoorbeeld de indianen af en toe worden getoond) maar zijn soms ook prachtig om te zien. Met die indianen hadden de Nederlanders sowieso al een beetje een vreemde relatie. Iets waarvan ik me in ieder geval nooit bewust was.

“New York – Nieuw-Amsterdam” is een prachtig boek, erg interessant voor mensen die wel wat meer over de geschiedenis van Nederland willen weten. En voor wie geen zin heeft om te lezen bieden de illustraties genoeg om een paar uurtjes te bladeren.


Lees “New York – Nieuw Amsterdam, de Nederlandse oorsprong van Manhattan” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *