Macht zonder grenzen, Rome en zijn Imperium

Titel: Macht zonder grenzen, Rome en zijn Imperium
Auteur: Fik Meijer
Uitgever: Athenaeum
ISBN: 978 90 253 0736 3

Ik heb nooit veel met geschiedenis gehad. Op de middelbare school liet ik het vak vallen zodra het kon. Waarom zou ik in hemelsnaam iets willen leren over iets dat al lang geleden is? De toekomst! Dat is waar mijn leven zich zal afspelen. Dus daar wilde ik me op richten.

En toch had ik altijd al een zwak voor één specifieke historische periode. Die van het Romeinse Rijk. Als klein mannetje was ik al gefascineerd door “Romeinenmuseums”. Later steeg die fascinatie doordat ik begon in te zien hoe geavanceerd de samenleving eigenlijk was, ook technisch. Dat ze dát allemaal al konden, ruim 2000 jaar geleden.

In “Macht zonder Grenzen” vertelt Fik Meijer het hele verhaal van Rome. Van het stichten van een onbeduidende nederzetting, via het verenigen van Italië, de verovering van Constantinopel. Het is het verhaal van een dorpje dat uitgroeit tot
het grootste Rijk ooit. En dan… het verval. De neergang en het uiteenvallen van het Romeinse Rijk.

Meijer put uit geschreven bronnen en andere vondsten en wisselt een opsomming van feiten af met citaten van geschiedschrijvers van toen. Hiermee brengt hij bepaalde historische figuren, zoals Hannibal, Julius Caesar en Scipio tot leven. Zo levend wordt het, dat je je afvraagt wanneer Asterix voorbij komt. Meijer is het soort verteller die je je kinderen als geschiedenisleraar voorstelt. Hij lepelt schijnbaar moeiteloos alle feitjes op, maar hij kneedt het tot een onderhoudend verhaal. Her en der moet je glimlachen om de slimheid, bijvoorbeeld wanneer hij vertelt over Archimedes, die de soldaten van een belegerde stad in een paraboolvormige formatie liet aantreden. Vervolgens moesten ze met hun schilden de zon weerkaatsen, en daarbij richten op vijandelijke schepen. Door de geconcentreerde zonnestralen vlogen de boten in brand. Nee, daar zou ik niet aan gedacht hebben.

Hij vertelt over politieke intriges, bondgenootschappen, diplomatie en verraad. Over veldslagen en overwinningen.

Het is echter niet alléén maar oorlog waarover Meijer spreekt. Zelfs al waren de Romeinen dol op veroveren. Meijer besteedt ook aandacht aan de sociale kant van het rijk. Zoals de sociale impact van de enorm hoge belastingen. Of het dienstweigeren van Romeinse jongeren. Zonder geld en zonder mankrachten is het lastig de vijand buiten te houden.

Meijer blijft boeien en vervalt op geen moment in een saaie schoolmeesterachtige monoloog. Hij raast door de eeuwen, want hij heeft slechts 356 pagina’s ter beschikking om zijn verhaal te vertellen. Het boek is wel wat dikker, onder meer door een uitgebreid register. En ruim vier eeuwen op minder dan 400 pagina’s, dat kan niet anders dan de grote lijnen zijn. En toch heb ik het gevoel dat dit boek me enorm veel geleerd heeft over mijn favoriete tijdperk.

Waardering: 9/10


Lees “Macht zonder grenzen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *