Mijn vriend Hitler – Piet de Loof

Titel: Mijn vriend Hitler
Auteur: Piet de Loof
Uitgever: Abimo
ISBN: 978 94 623 4342 9

Adolf Hitler. We kennen hem allemaal. Hoe kun je de man níet kennen? Maar… hoe goed kennen we hem eigenlijk? De mislukte kunstenaar die politicus werd kennen we alleen van zijn politieke denkbeelden. Maar hoe was hij toen hij jong was?

Piet de Loof reconstrueert de jonge jaren van twee tieners. De een is August Kubizek (Gust) , zoon van een meubelmaker die droomt van een carrière als dirigent. De ander is Adolf Hitler (Adi), die het zal gaan maken als kunstenaar. De twee ontmoeten elkaar bij de opera en sindsdien brengen ze elke avond samen door. Waarbij Hitler oreert; over hoe de stad opnieuw ingericht zou moeten worden, over de magie van de muziek en ook over politiek. Adi is een man die iedereen kan overtuigen en naar zijn hand kan zetten, een eigenschap die helaas niet heel goede gevolgen had. Voor August Kubizek was Hitlers’ overtuigingskracht een Godsgeschenk, want het is aan de overtuigingskracht van “Adi” te danken dat hij naar het conservatorium mag. Hitler bezorgde hem het leven van zijn dromen, terwijl hij aan de andere kant miljoenen levens brak: “Bovendien was ik Adi dankbaar. Hij had ervoor gezorgd dat ik in Wenen muziek kon gaan studeren. (…) Wat betekent mijn droom in vergelijking met die van miljoenen anderen wier enige droom het was te blijven leven?” (p.9).

In Wenen blijkt Gust meer succes te hebben dan Hitler, die zich steeds meer in politiek gaat interesseren. Zijn afkeer van Joden was ook op die leeftijd al duidelijk, al lijkt het toen niet eens zo uitzonderlijk te zijn geweest.

De twee verloren elkaar uit het oog, tot Gust in ’38 nog eens met hem kon bijpraten. Na de oorlog werd hij, als vriend van, verhoord door de geallieerden, waarbij het vooral draaide om de vraag die ook Kubizek nog jaren bezighield: Had hij iets kunnen doen?
“‘Was er bewaking in de buurt? Agenten?”
‘Nee. Niemand.’
‘Niémand?’
‘Ik was alleen met hem.’
‘U had hem toen kunnen doden, dus?’
‘Als ik dat had gewild, ja.’
‘En waarom deed je het dan niet?’
‘Maar…Hij was mijn vriend. ‘”(p235)

Kubizek was een loyale vriend, wier loyalteit hem er ook toe bracht lid te worden van de Nazi-partij.

“Mijn vriend Hitler” is een intrigerend boek, waarmee iets gedaan wordt dat tot een relletje kan leiden: Adolf Hitler wordt als mens neergezet. Iemand met emoties, frustraties. Een wat aparte kerel, die in onze huidige tijd mogelijk het labeltje “Licht Autistisch” zou hebben gekregen. Ambitieus, overtuigd van zijn gelijk, gedreven en soms (vaak) wat dominant. Her en der zie je in deze reconstructie-roman wat flarden van de Hitler die hij later zou worden, al is natuurlijk maar de vraag in hoeverre dit echte voortekenen zijn, of er door de auteur in aangebracht zijn voor de geloofwaardigheid.

Maar hoe je het ook bekijkt, “Mijn vriend Hitler” is een behoorlijk gewaagd boek, wat absoluut het lezen waard is. Al is het maar om ervan te leren. Een kleine les om ons te helpen dat de geschiedenis zich herhaalt, wellicht.

Waardering: 8,5/10


Lees “Mijn vriend Hitler” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *