Het geheim van Vesalius – Jordi Llobregat

Titel:  Het geheim van Vesalius
Auteur:  Jordi Llobregat
Uitgever:  Meridiaan uitgevers
ISBN:  978 90 488 2603 2

Ben je op zoek naar een boek dat je niet weg kunt leggen? Dat je meeneemt naar een andere tijd? Waar er meer raadsels zijn dan dagen waarin het verhaal zich afspeelt? Waarbij je weg kunt dromen en mee kunt onderzoeken? “Het geheim van Vesalius” heeft dit allemaal in zich en is een aanrader voor liefhebbers van historische romans, detectives en mensen met een voorliefde voor Barcelona.

Beginnende bij dat laatste. De toeristische aantrekkingskracht van Barcelona is een resultaat van drie invloedrijke en gezichtsbepalende evenementen: de wereldtentoonstelling van 1888, die van 1929 en de Olympische Spelen van 1992. Elke gebeurtenis legde de stad open en bloot, creëerde kansen en een speelterrein voor nieuwe ontwikkelingen.

“Het geheim van Vesalius” speelt zich af tegen de achtergrond van de eerste wereldtentoonstelling. De dagen naar de opening worden afgeteld. De spanning voor een voorspoedige ceremonie neemt toe, want er spelen zich vreemde moorden af in Barcelona, waarbij er een niet voor de hand liggende connectie is met de bouw van de wereldtentoonstelling – het huidige Cuitadella Park en de Arc de Triompf. Het is een spannende tijd door de vooruitgang van de technologie, maar midden in deze industriële revolutie zoekt men naar nieuwe plekken en ontstaat er angst over wat er mogelijk en wenselijk is. Voeg daar nog aan toe: een psychopaat, een wanhopige naar nieuws speurende journalist, een achterbakse industrieel met losse handjes, het naast elkaar leven van luxe en armoede en uitstapjes naar de onderwereld, en je hebt een spannend verhaal.

De vervloekte visserswijk Barcelonetta, door God en het stadsbestuur de rug toegekeerd, heeft het zwaar te verduren (zijdelingse noot, deze wijk gaat nu het zwaarst gebukt onder de toeristen in de zomer, waar in de ogen van sommige lokalen sodom en gomorra vrij spel hebben en het stadsbestuur wegens economische motieven de toeristen niet te veel in de weg wil lopen). Historische personages, als burgemeester Rius i Taulet treden geloofwaardig op naast de romanpersonages. Niet alleen door de tijds- en plaatsbepaling, maar ook door goed in te spelen op de gevoelens en de heersende onrust die meerdere verdwijningen binnen een samenleving teweegbrengen op politiek en wijkniveau.

Een echte pageturner, want als de vermoeidheid toeslaat wil je toch nog even dat volgende hoofdstuk lezen. Daar heeft Llobregat slim op ingespeeld door gebruik te maken van beknopte hoofdstukken en een makkelijke, snelle schrijfstijl. Het taalgebruik is zeer toegankelijk, de zinnen zijn alledaags en doeltreffend – zo kan een zin gewoon met ‘Eh…’beginnen, waardoor je niet opzoek hoeft te gaan naar diepere betekenis of mooie zinconstructies. De kracht van dit boek ligt in de plotwendingen. De hoofdpersonages worden redelijk goed uitgewerkt, waardoor je hun historie leert kennen en hun redeneringen inziet. Passanten worden neergezet als typetjes, zoals een oude vos, schooier of oude rot.

Op de kaft wordt dit boek aangekondigd als de nieuwe “De schaduw van de wind” en daar zit wel een kern van waarheid in. Ook dit boek is een queeste, zoals de titel al voorspelt, naar het geheim van het renaissancistisch anatomisch genie Vesalius. Tevens komt er een mysterieus en door tegenspoed getekend huis aanbod en een rijk gevulde bibliotheek.

Tegelijkertijd heeft dit boek ook overeenkomsten met “De stad der Wonderen” dat zich eveneens afspeelt tijdens de bouw van de eerste wereldtentoonstelling, waar de anarchisten en politieke situatie invloed hebben op het acteren van de personages en je de gelaagdheid in de maatschappij goed terugziet. De informantenrol en de bijbehorende chantage doen ook denken aan het verhaal van Julian in “De dag van Morgen”.  De laatste twee boeken blijven echter achter in spanningsopbouw, waar Llobregat in dit boek beter in geslaagd is.

Kortom, een erg plezierig boek om te lezen als vervolg op of als eerste kennismaking met verschillende verhalen die Barcelona ten tonele voeren. Hoewel het verhaal zich bijna anderhalve eeuw geleden afspeelt, kun je nog goed in het Barcelona van nu meereizen en verdwalen. Om een beeld te krijgen van de gelaagdheid van de stad, die op verschillende manieren in het boek terug komt, is het een aanrader om het MUHBA museum (Historie van de stad) te bezoeken.

Een geschikte plek om te beginnen met dit boek? De betoverende tuin van het Hospital Santa Creu in Raval. Door dit boek, heb ik nu een spannende inbeelding van wat er allemaal achter de donkere zware houten deuren van de anatomische zaal zich kan hebben afgespeeld. Hoe vaak ben ik er wel niet langs gelopen en heb ik gedacht aan de anatomische lessen, zoals beschilderd door Rembrandt. Vanaf nu zal deze plek mij ook herinneren aan de avonturen van Daniel Amat, Bernat Fleixa en Pau Gilbert.

Waardering: 9/10


Lees “Het geheim van Vesalius” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *