De drie bruiloften van Manolita – Almudena Grandes

Titel:  De drie bruiloften van Manolita
Auteur: Almudena Grandes
Uitgever: Signatuur
ISBN:  978 90 5672 525 9

Ten tijde van burgeroorlog en dictatuur waren de inwoners van Spanje verdeeld in vele kampen; republikeinen, nationalisten, communisten, anarchisten… maar uiteindelijk wint er maar een partij – de nationalisten van Franco – en krijgen de aanhangers van de andere partijen het zwaar te verduren in de daaropvolgende decennia. En niet alleen zijzelf, maar ook hun familie. “De drie bruiloften van Manolita” beschrijft de trieste situatie van de ‘verkeerde’ kant.

Dit boek volgt het leven van de Madrileense Manolita die zelf niet politiek actief is maar belast met de ‘familiezonde’ van haar vader, stiefmoeder en broer. Terwijl de volwassenen uit het gezin over gevangenissen verspreid zijn, moet Manolita de eindjes aan elkaar knopen om haar twee zusjes en twee broertjes bed, bad en brood te garanderen. Hoewel ze hieraan haar handen vol heeft, raakt Manolita, onder de politieke vrienden van haar broer Antonio bekend als ‘meisje reken niet op mij’, gaandeweg toch verwikkeld in verschillende verzetsacties. En dit bepaalt haar lot en keuzes in het leven: van waar ze woont, waar ze werkt en met wie ze haar leven opbouwt.

Schrijfster Almudena Grandes hanteert een sterke, krachtige en directe stijl. Door dialogen, waarbij soms het vuur er vanaf spat, krijg je het gevoel dat je er echt naast staat en je hoofd van rechts naar links schiet om de woorden van de lippen te lezen. Kleur wordt er ook gegeven aan de zinnen door het beeldend schrijven, die de emotionele passages extra uitdrukking geven. Het maakt dit dikke boek prettig om te lezen.

Bijzonder is hoe in dit boek historische werkelijkheid en fictie door elkaar lopen op een geloofwaardige wijze. Het laat beklemmend zien wat voor angst en onrecht er gecreëerd wordt ten tijde van oorlog en wat dit met de omgeving doet. Schokkend en ontroerend om te lezen. Het boek is wat aan de lange kant, want veel personages krijgen uitgebreid de tijd om hun verhaal – hun eigenaardige en door de burgeroorlog getekende levensloop – uit de doeken te doen. Elk personage is goed uitgedacht en onderbouwd, waardoor er verschillende kleine verhalen binnen het verhaal ontstaan, die niet allemaal afgerond worden.

Maar door de ingebouwde kleine vooruitblikken bestaat er voldoende spanning om te verlangen naar wat er verder gebeurt. Want, en dat is een compliment aan de schrijfster, gedurende het verhaal leef je steeds meer mee met Manolita, verbaas je je over het aangedane onrecht, de harde kanten van de mensheid en tegelijkertijd de goedheid van anderen en hoe dit meisje uitgroeit tot krachtige vrouw en beminnelijke oma. Kortom; een aanrader voor liefhebbers van historische romans.

Waardering: 8/10


Lees “De drie bruiloften van Manolita” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *