Offer in de mist – Marieke Frankema

Titel: Offer in de mist
Auteur: Marieke Frankema
Uitgeverij: Books of Fantasy
ISBN: 978 94 608 6046 1

“Offer in de mist” viel gelijk op de deurmat met het debuut van Marieke.Frankema “Dochter van de zilv’ren maan”. Mijn beeld was dus dat ik hier met een sequel van doen had. Het blijken echter twee totaal verschillende verhalen te zijn. Natuurlijk, je herkent de schrijfstijl: magisch, maar

realistisch. Een duidelijk tijdsbestek, beschrijvingen afgewisseld met letterlijke dialogen. Echter, waar “Dochter van de ziv’ren maan” op een niet nader gespecificeerde locatie in een onbekende tijd plaatsvindt, speelt “Offer in de mist” zich af in Drenthe, het gebied rondom het dorp Sleen.

Zoals Frankema zelf ook aangeeft, is het verhaal een mix tussen fictie en feiten. Het is een fantasy-streekroman. Je hoeft het gebied niet te kennen om van de vertelling te genieten, maar wanneer je de lokale heug en meug kent, geeft dit een extra diemnsie.

“Offer in de mist” speelt eind jaren vijftig. Niet dat dit tijdsbeeld er duimendik bovenop ligt. Waarschijnlijk is er alleen gekozen voor deze tijd zodat ook de oorlog een rol kon spelen en natuurlijk werd er heftiger gereageerd op een tienerzwangerschap.
Maar het verhaal vindt ook plaats in de prehistorie, een tijd dat er nog stammen het gebied bevolkten, jagers en verzamelaars. Stammen waarbij de vrouwen de macht hebben, voorouders nog een plek vervullen als wijze raadgever, een tijd van volksgeloof en magie.

Hoofdpersoon is Lisette, een veertienjarige met een speciale gave. Ze kan geesten zien. Een groep witte kinderen, sommige gestorven in lang vervlogen tijden, anderen recenter, heeft om verschillende redenen de overstap naar het licht nog niet gemaakt. Deze witte kinderen schakelen Lisettes hulp in wanneer een donkere geest die rondwaart rondom het hunebed bezit neemt van een schoolgenootje, om zo opnieuw geboren te worden. Een geest waar zelfs de Elenarae, de witte wiev’n, bang voor lijken. De oorzaak voor deze onrust lijkt te liggen in het verre verleden, een tijd van droogte, menselijke offers, onmogelijke liefde en magische tekens. Om de rust te herstellen zal Lisette meer moeten weten over de prehistorische gebruiken.
Aan Lisette de opdracht om, ook al kent ze slechts het hoekje van een schilderij, een compleet beeld te schetsen en de kinderen van toen en nu te helpen. Dat kan ze natuurlijk niet alleen. Maar ja, hoe vertel je mensen dat je geesten ziet?

“Offer in de mist” vindt een goede mix tussen de flashbacks naar de prehistorie, de individuele verhalen van de witte kinderen waardoor we een beeld krijgen van de streek en de verschillende doden door de eeuwen heen en het ‘heden van Lisette’. Het boek is spannend, bevat romantiek, een tikkeltje magie, maar bovenal is het ook een jeugdroman die gaat jezelf leren kennen, vriendschap, roddel, school en vertrouwen.

Waardering: 7,5/10


Lees “Offer in de mist” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *